Franska Skolan

Så har Franska Skolan lyckats med digitaliseringen

Franska Skolan i Stockholm grundades 1862 och värnar om traditioner – men strävar också efter att vara i framkant digitalt. När pandemin slog till hade skolan därför redan alla verktyg på plats för att klara distansundervisningen.
En framgångsfaktor för Franska Skolans digitalisering är det tio år långa samarbetet med IT-Total. ”De hjälper oss med allt från brandväggar och trådlöst nät till inköp av datorer”, säger Christophe Barneaud, IT-ansvarig på skolan.

Franska Skolan är en av Sveriges äldsta friskolor och ligger mitt i centrala Stockholm i de vackra kvarteren runt S:t Johannes kyrka. Undervisningen sker på svenska och skolan följer den svenska läroplanen, men alla elever studerar också franska på olika nivåer. Skolan är välkänd för elevernas goda studieresultat.

Här går nästan 1 000 elever på låg- mellan- och högstadiet samt gymnasiet. Alla lektioner är lärarledda och lärartätheten är hög – liksom närvaron av den senaste tekniken.
– Skolan värnar om traditioner samtidigt som vi strävar efter att hela tiden ligga i framkant, inte minst när det gäller att använda digitala verktyg, berättar rektorn Björn Kullgard.

Egen dator från årskurs 4
På lågstadiet finns en uppsättning datorer i klassrummen och från årskurs fyra har barnen egna datorer som de lämnar i sina skåp när skolan är slut. Från sjuan har eleverna egna surface-datorer som de tar med sig överallt. Lärarna kan enkelt lägga in uppgifter i OneNote som varje elev jobbar med på sin egen sida. Teams är också en viktig samarbetsyta, där lärarna kan samla och överblicka elevernas dokument och presentationer och leda lektioner på distans.

Jonas Wängberg, rektor Björn Kullgard och Christophe Barneaud 

– När pandemin slog till och gymnasieskolan ställde om till distansundervisning hade vi alla verktyg på plats, berättar Christophe Barneaud som tillsammans med Jonas Wängberg är IT-ansvariga på skolan.

 

En partner för all IT
Christophe och Jonas har över 2 000 enheter – merparten datorer – att hantera. Varje år köper de in ungefär 200 nya datorer som ska vara startklara till skolstarten i augusti och andra datorer ska återanvändas i skolan. Vissa datorer skickas till Ghana där de används i ett skolprojekt som främjar IT i undervisningen.

Sedan 10 år har skolan en och samma IT-partner: IT-säkerhetsföretaget IT-Total.
– IT-Total sköter våra inköp av datorer och licenser. De hjälper oss med logistiken, håller koll på när underhållsavtal och licensuppgraderingar går ut och mycket annat, säger Jonas Wängberg, och fortsätter:
– Det är en stor fördel med en och samma partner som vi jobbat med så länge. De känner oss och kan hela vår IT-miljö. Vi gör mycket själva men med IT-Totals breda erbjudande och spetskompetens hjälper de oss att utvecklas inom flera områden: trådlöst nät, servrar och back-up, brandväggar och så vidare.

Stor konkurrens om trådlösa utrymmet mitt i Stockholm
Annie Welander är affärsprojektledare på IT-Total och har samarbetat med IT-duon Christoph och Jonas sedan 2011 då IT-Total grundades.
– Franska Skolan är en av våra äldsta kunder. Vi har kontakt i princip varje vecka och träffas minst en gång varje kvartal för att stämma av och planera nästa steg. Det är ett väldigt roligt samarbete, inte minst för att Christoph och Jonas är så nyfikna, positiva och kunniga, säger Annie.

För två år sedan installerade IT-Total ett nytt trådlöst nätverk på skolan. Byggnaden från tidigt 1900-tal har tjocka stenväggar, vilket är en utmaning då den typen av väggar kan hämma signalerna. En annan utmaning är det centrala läget mitt i Stockholm där så många kopplar upp sig samtidigt i samma trådlösa utrymme, något som kan orsaka störningar i nätverket.

– Hos oss ska 20–30 elever kunna koppla upp sig samtidigt i ett klassrum. Det nya nätverket fungerar optimalt. Konsulten som installerade det är samma kille som gjorde det nätverk vi hade innan. Han gjorde noggranna mätningar och designade nätverket utifrån dem, det är viktigt exakt hur man sätter accesspunkterna. Det förra nätverket fungerade bra men hade några blinda punkter eftersom det ursprungligen var designat för korridorerna och steg för steg flyttat in i klassrummen, förklarar Jonas.


Får hjälp direkt när något händer
På frågan vad som är det bästa med en sådan långvarig IT-partner svarar Christophe och Jonas ”förtroendet”.

– Våra kontakter med IT-Total har en familjär känsla. Frågar vi något vet vi att vi kan lita på svaret. Behöver vi hjälp kan vi fråga efter en specifik konsult som varit hos oss tidigare. Eftersom de kan vår IT-miljö kan de vara proaktiva och löpande föreslå förbättringar – som att de uppgraderade våra brandväggar för ett år sedan då det behövdes, säger Christophe.

Jonas lägger till:
– Deras spetskompetens inom IT och IT-säkerhet är förstås guld värd – och att vi alltid kan få hjälp på nolltid. Som när en lärares dator råkade ut för ransomware och alla dokument i datorn krypterades.

Fler digitala möten även efter pandemin
Före pandemin hade Franska Skolan 25-30 grupper i Teams – idag ungefär 500.
– Pandemin har inneburit ett enormt kliv för digitaliseringen i skolan. Det som kanske hade tagit flera år att genomföra, gjordes nu på några veckor, säger Jonas.

Christophe och Jonas tror inte att effekten klingar av, utan att tekniken fortsätter att ta större plats i skolans värld:
– Fler möten kommer sannolikt att ske online i framtiden – möten som lika gärna kan göras digitalt och uppskattas av praktiska skäl, som vissa föräldrakontakter. Förväntningarna lär också öka på att kunna vara med på lektionerna via Teams om man måste vara hemma från skolan av någon anledning.

De nationella proven kommer att göras digitalt, är Skolverkets plan. Franska Skolan är en av Skolverkets försöksskolor som får testa den nya provplattformen. Den digitala tekniken öppnar också för att bjuda in fler till Franska Skolan på olika event. Skolan har nyligen investerat i ny utrustning – bland annat videomixer, videokameror och mikrofoner – för att kunna spela in och streama event och möten med högre teknisk kvalitet.

– Det kan handla om att vi livesänder till exempel ett föräldramöte med hjälp av flera kameror och har en chatt där man kan skriva in frågor och sömlöst flika in en presentation. Vi kan också bjuda in föreläsare digitalt till exempel från Frankrike, berättar Christophe.

5 snabba om Franska Skolan:

Grundad: 1862
Ägare: Drivs som stiftelse utan vinstintresse.
Verksamhet: Franska Skolan är en friskola i Stockholm som följer den svenska läroplanen men har en fransk profil. Skolan är en av få i Sverige som har förskoleklasser, grundskola och gymnasium.
Antal elever: ca 950
Antal anställda: ca 130

Har du några frågor och vill att vi kontaktar dig? Klicka här för att komma till vårt kontaktformulär