Roadmap till en hybrid molnlösning

 

Allt fler företag bli varse att det oftast faktiskt inte går att lägga hela företaget i ett publikt moln. En hybrid molnlösning är framtiden och faktiskt den lösning som passar de allra flesta företag.

Med en hybrid molnlösning får ni den kraft och den flexibilitet som alla företag önskar – samtidigt som ni upprätthåller en hög säkerhet och en enorm snabbhet. 

 

Fördelarna med det hybrida (privata) molnet är många – här är några av de absolut största! 

 

Ni betalar endast för det som ni använder.

⚡️ Enkelt och snabbt att skala upp och ner.

Ökade möjligheter att följa branschens samt företagets behov när det gäller säkerhet, du ser alltid till att dina saker är uppdaterade.

Total flexibilitet. Ha era dataservrar i källaren eller ute på en specifik plats. Du väljer den unika lösning av tjänster och komponenter som passar ert unika företag – just nu. Om en månad kanske ni behöver något annat – och då kan ni anpassa till den nya verkligheten. 

Ni får kontroll över all er data. Genom det hybrida molnet får ni full kontroll på var er data befinner sig någonstans – och ni är alltid compliant med gällande regelverk och lagar.

En hybrid molnlösning är enkel att hantera. Det är alltid någon som ser till att allt är uppdaterat och säkert. Känn tryggheten att det alltid finns medarbetare som kan ta emot larm när de kommer in.

Enkelt att bygga flexibla miljöer för att deploya och testa. Behovet av snabbhet och flexibilitet för verksamheten kan knappast underskattas. 

 

Här gäller det att tänka till – istället för att till exempel uppdatera sin befintliga lagringslösning till en likadan fast med mer prestanda, så har man som företag allt att vinna genom att försöka ta ett helt nytt tag när det gäller lagring av data. Som företag bör man försöka ta reda på hur framtiden ser ut och vilka möjligheter och faror som lurar bakom hörnet – om man inte hoppar på den senaste tekniken.

– Vad kommer ni att förlora på att inte hoppa på den senaste tekniken och hålla er uppdaterade?

– Vad kommer avsaknaden av flexibilitet och snabbhet att kosta företaget? Produktionsmässigt, men också i förlängningen – position på marknaden. 

Undvik till varje pris att bara göra ännu en ny uppdatering på er befintliga lagringslösning.  Titta på andra företag som liknar ert – men kanske har kommit en liten längre bit på vägen. Hur gör de? Vad verkar smartast? Hur kan ni göra det ännu bättre? 

 

Här nedan följer en rad steg för att för att hitta en hybrid livsstil som passar just ert företag bäst.

 

backspegeln

Steg 1.

Börja med att titta i backspegeln

Att börja sin resa med att gå igenom företagets historia när det gäller datoranvändning och allokering av resurser är en viktig pusselbit och kommer att vara betydande när ni sedan lägger er IT-strategi framåt. Titta i backspegeln – hur har vi rört oss genom tiden och på vilka olika sätt har vi växt? Vilka saker och satsningar har lyckats och vilka har vi misslyckats med? All denna sammanlagda data kommer att ge en bild av hur ni ska agera affärsmässigt i framtiden. Kanske också avslöja vilka fällor som finns där ute så att ni slipper att trampa i dem igen. 

ledning-och-styrelse

Steg 2.

Vad har ledning och styrelse för krav på verksamheten?

Vilka är de övergripande målen med verksamheten? Vad finns det för vision och var ska man vara om ett år, tre år och fem år? Hur är det tänkt att IT ska stödja företagets resa och på vilket sätt? Vad har ledning och styrelse för krav på produktion, säkerhet och medarbetare?

För att ta reda på detta så bör man göra en ordentlig inventering av allt som företagets IT kan tänkas beröra. Efter det är det enklare för alla att skapa en realistisk bild och känsla för vad framtiden har att bjuda på när det gäller utmaningar. Det är först när man vet exakt vad man står och vart man är på väg som man kan komma med konkreta åtgärder och strategier för att nå dit. Vad behöver vi? Vad behöver vi inte?

rätt-förutsättningar

Steg 3.

Har vi rätt förutsättningar idag när det gäller medarbetare?

Inventeringen av företagets IT kommer att avslöja potential och brister när det gäller hur er IT-kompetens är allokerad i företaget. Vad finns det för förutsättningar idag och vilka förutsättningar krävs för att man lyckas med en hybrid molnresa? Men framför allt – vad är möjligt att åstadkomma på den tid och med de resurser som finns idag?

omvärldsbevakning

Steg 4.

Omvärldsbevakning – syna era konkurrenter

Att göra en ordentligt omvärldsbevakning där ni tittar närmare på hur företag som liknar ert jobbar med det här – kan vara otroligt lärorikt. Hur verkar de hantera sina utmaningar och vad finns det för lösningar? Vad gör de bra och vilka saker verkar de ha problem med? Här är det också viktigt att prata med många olika partners som arbetar med företag som liknar ert. Vad säger de? Vad har de olika leverantörerna av molnlösningarna för idéer och strategier för att lösa era problem?  Prata gärna med så många olika leverantörer som möjligt – eftersom det är lätt att annars gå i sina egna redan upptrampade fotspår.

bryt-ned-i-delmål

Steg 5.

Måla upp visionen och bryt ner i delmål

Baserat på krav från ledning och styrelse samt omvärldsbevakning målar ni på IT upp ett tydligt förslag på vart ni ska och hur ni ska ta er dit. Bryt ner alla stora mål i mindre delmål på 12, 24 och 36 månader. Till exempel ska kanske de första 12 månaderna ägnas åt att bara lära sig det nya sättet att arbeta. Det andra året ska ni kanske bygga de nya affärsmodellerna för att sedan det tredje året vara redo för att attackera marknaden. Att slå in på en ny strategi innebär alltid att våga och riskera. Men se till att våga smart, och att det kan gå fel eller att förutsättningarna kan förändras, behöver man vara beredd på och ha med i beräkningen.

ny-design

Steg 6.

En hybrid livsstil kräver en ny design

Att lägga om hela sin IT-miljö till att bli hybrid kräver förändring från alla involverade. Här är partnerskapet med det IT-bolag som ni har valt som leverantör otroligt viktigt. En hybrid livsstil kräver en helt ny design av allt ifrån arbetsuppgifter till KPI:er. Tyvärr är det alldeles för vanligt med IT-avdelningar som fortfarande inte har tydliga KPI:er – vilket vid en omläggning till hybrid design bäddar för missförstånd och problem.

partners

Steg 7.

Gör omfattande research när det gäller partners

Bjud in alla potentiella partners – presentera samma upplägg för dem och be dem komma med förslag på allt ifrån strategier och lösningar för att nå er vision. Lär känna dem på riktigt. Idag blir tekniken mer och mer avancerad och det är faktiskt ingen IT-partner som vet hur framtiden kommer att se ut – även om de påstår det. Därför blir det mer och mer viktigt att välja partners som drivs av samma saker som ni och som har rätt företagskultur. Det är saker som kommer betyda otroligt mycket – eftersom ni mer eller mindre ger er ut på en resa i det okända tillsammans.

upptäcksresa

Steg 8.

Förbered er på en hybrid upptäcktsresa

När ni väl har satt igång med ert projekt så handlar det om att hela tiden titta på mönster och se trender i hur er dataanvändning se ut. Allt för att skräddarsy och optimera hybridlösningen så att det passar er verksamhet och er affärsmodell så bra som möjligt. Att därför jobba med en IT-partner som har muskler att hjälpa till när det behövs kan vara avgörande. Det sista ni vill ha strul med är att det blir skit bakom spakarna och att man har svårt att täcka upp när nya kompetensbehov uppkommer.

ta-hjälp

Steg 9.

Våga ta hjälp – gör inte den här resan själva

Oavsett teknik så är faktiskt det stora steget för många företag att be om hjälp. Att köpa en hybrid molnlösning som tjänst istället för att drifta den själv. Många bolag sitter med utmaningen att det är svårare att be om hjälp än vad man har föreställt sig – ofta för att det finns större eller mindre motsättningar inom företaget. Men vi ser ständigt att en hybrid molnresa ibland är helt omöjlig att klara av på egen hand om man inte har stora interna muskler och kan anställa helt nya kompetenser. 

 

Boka kostnadsfri rådgivning om er molnstrategi – vi garanterar nya insikter

Oavsett vad ni har tänkt er för typ av molnlösning så har vi en stor kunskapsbank när det gäller utmaningar och best practice. Vi bjuder alltid på en timmes rådgivning där ni får möjlighet att diskutera.

  • Förslag på agenda (ni bestämmer helt själva vad ni vill prata om)
  • Hur ser ert nuläge ut- och era förutsättningar?
  • Vad är ert önskade läge i framtiden?
  • Hur ska ni ta er från nuläge till önskat läge? 
  • Vad är best practice i just din bransch – vill du veta mer?
  • Vilka sätt finns det att spara pengar på i er molnlösning?
  • Vad är best practice för att framtidssäkra sin lagringslösning?

 

{{cta(‘efb787ed-49c9-48cb-81ae-6aa9bdb44ca7’)}}

 

 

 

Artikeln publiceras i samarbete med

hpe